Aasta Suhtekorraldaja 2015: Pool kogu meie edust võib kirjutada PR-i arvele

Eile, 7. detsembril tunnustati Aasta Suhtekorraldaja 2015 tiitliga filmi “Mandariinid” meeskonda professionaalse ja tulemusliku PR-töö eest, mis päädis Eesti filmi jõudmisega esmakordselt Oscari galale. 

Produtsent Ivo Felt ütles auhinda vastu võttes, et “Mandariinide” meeskond jõudis kavatsuseni minna Oscarit püüdma pärast seda, kui film oli linastunud juba 30 festivalil ja saanud väga head tagasisidet.  “Kui filmi tegema hakkame, on meie eesmärgid saada Eesti publik kinno ja jõuda filmiga nimekatele festivalidele. Oscaritele pääsemine oli meile seni kättesaamatus kauguses tundunud. Olime selles rollis esimest korda ja usaldasime pea kõiges oma PR-partnerit, Tatiana Detlofsoni ning see tõi edu,” möönis ta.

Küsimuste risstules_PR juht Madis Tüür , Produtsent Ivo Felt, EPRA president Aive Hiiepuu[5]

Küsimuste risttules: Filmi “Mandariinid” PR-juht Madis Tüür, produtsent Ivo Felt ja EPRA president Aive Hiiepuu. (Foto: Anna Aurelia Minev)

Eesti esitab igal aastal filmi Oscarile. Kõigile järgmistele Oscarile kandideerijatele soovitab Ivo Felt, et veelgi suurema edu saavutamiseks tuleks hea turunduse abil filmiga enne kindlasti USA kinolevisse püüda jõuda. Seejärel saame inimesed saali filmi vaatama, mis ilma PRita pole võimalik. Mandariinid alustasid nullist ja jõudsid USA kinolevisse alles pärast Oscarit – seega saavutati niigi tulemuse osas maksimum.

“Pea pool meie edust võib kirjutada PR-i arvele,” ütles Ivo Felt. “Alates sellest, kui Mandariinid esitati Oscari nominatsioonile, oli meie eesmärk olla kohal olulistel kohtumistel ja olla meediale 24 h kättesaadav. Suhtlus USA ajakirjanikega, kes meile suunati, oli väga kiire.  Näiteks tuli kõne, et tunni aja pärast peab olema Hollywood Reporterile vastatud, parkisin auto tee äärde ja kuna mul arvutit kaasas ei olnud, vastasin telefonis. See oli põhjus, mille pärast me seal olime,” selgitas Felt.

Tatiana Detlofson, kes Mandariinide Oscari kampaaniat USAs juhtis teeb täna Oscari kampaaniat järgmisele Eestiga seotud filmile – Vehklejale. Vähemal määral on ka Mandariinide tegijad Eesti-poolse esindajana kampaaniasse kaasatud. Filmi esitasid võõrkeelse Oscari auhinnale soomlased.

Filmi turundamine algab hetkest, kui on kindel, et film jõuab tootmisesse. Selleks ajaks, kui film turule jõuab, peab olema jõutud nii kaugele, et inimesed juba ootavad seda filmi. Ivo Felt rääkis: “Ma mäletan täpselt – istusin Gruusias filmivõttel ja mõtlesin, kas siin on midagi, mis uudiseks kvalifitseeruks. Olen alati püüdnud leida sündmust, mis kõneleks ise, mitte ei tekita neid kunstlikult.”

Eesti Suhtekorraldajate Liit tunnustab aasta suhtekorraldaja tiitliga inimesi, kelle kommunikatsioonitegevus on avaldanud aasta jooksul kõige laialdasemat mõju Eestis.

Varasemalt on aasta suhtekorraldaja tiitli pälvinud:

  • Eesti e-residendi käivitajad, kes tõid Eesti innovatsioonikuvandi välja tardunud olukorrast ja pani välisriigid Eestist positiivselt ja innovatsioonivõtmes rääkima;
  • NO99 loominguline kollektiiv oskuse eest selgelt ja arusaadavalt tõlgendada inimestele poliitikas ja ühiskonnas toimuvat;
  • Aktiivne kodanik, kelle järjest parem suutlikkus oma häält kuuldavale tuua enim mõjutas mööduva aasta avalikku diskussiooni;
  • Urmas Paet Eesti välismaal hätta sattunud Eesti kodanike tagasitoomise eest kodumaale ning selle kommunikeerimise eest Eesti elanikkonnale kogu protsessi vältel;
  • Ingvar Bärenklau Eesti euroteavituse projekti vedamise eest.

Aasta Suhtekorraldajat 2015 valis žürii koosseisus Aive Hiiepuu, Annela Laaneots, Margus Mets, Taavi Linnamäe, Aleksandra Moorast, Krista Must. Ettepanekuid aasta suhtekorraldaja tiitlile esitasid Eesti Suhtekorraldajate Liidu liikmed.

Eesti Suhtekorraldajate Liit (EPRA) on 1996. aastal asutatud erialaliit, mis koondab ainsa organisatsioonina Eestis suhtekorralduse alal töötavaid inimesi. Liitu kuulub ligi 90 suhtekorraldajat nii avalikust sektorist, äriettevõtetest, mittetulundus-organisatsioonidest kui ka suhtekorraldusfirmadest. EPRA korraldab erialavaldkonna sisest infovahetust ja üritusi ning aitab kaasa eriala populariseerimisele ja professionaalsuse tõstmisele. Eriala parimate tunnustamiseks toimuvad EPRA eestvedamisel igal aastal suhtekorralduse auhinna konkursid ning aasta suhtekorraldaja valimised. EPRA esindaja kuulub kommunikatsiooniajakirja Kaja kolleegiumisse ning on rahvusvahelise erialaorganisatsiooni Global Alliance for Public Relations and Communication Management ning Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu liige.

About the Author

You may also like these